Hírek

2018. 06.11. A tiszavirágzás a Közép-Tiszán befejeződött.

 

Harmadik túranap, és egyben a 2018-as összefoglalóm

  1. 06.10. (11)

Ez a nap kivételes  számomra az elmúlt 11 év hasonló tiszavirág-túrás napjaihoz képest. Ugyanis úgy kell megírnom a beszámolómat, hogy nem voltam jelen. Igen, sajnos, ezen a vasárnapon még az év elején lefoglalt nosztalgia vonatos családi kirándulásra neveztünk be. Vagyis csak azért sajnos, mert nem lehettem itthon. Viszont a hosszú évek óta velem dolgozó, nagy tapasztalattal rendelkező kollégáim az utolsó tiszavirágos túránkat, remélem az Önök megelégedésére is, kiválóan elvezették.

A virágzás harmadik napja általában, amolyan ráadás nap. Az utóbbi néhány évben több hasonló helyzet állt elő. Az általam eddig tapasztalt legnagyobb virágzás 2009-ben volt, akkor a negyedik nap még annyi kérész volt, hogy kiváló fotókat tudtam készíteni, miután már a meghirdetett túrák elfogytak. A tegnapi nap egy átlagos utóvirágzásba átmenő rajzás volt. Néhány száz egyeddel, főleg a három, (kikötő alatt kettő, fölött egy) virágzási centrumban. Az időjárás kegyesnek bizonyult, és azzal, hogy csónakunkkal közelebb tudtuk vinni a túrázókat, az a vágy, hogy mindenki legalább lásson néhány kérészt, teljesült. Viszont, remélem, hogy az a felismerés is többekben megjelent, hogy nem érdemes kivárni az utolsó túra időpontját. Bár minden évben, próbálom erősíteni, hogy akkor kell jönni, amikor a meghívónk megérkezik. Az első illetve a második túranap szokott a legerősebb lenni.  Azt is próbálom erősíteni, hogy az esemény nem ember függő, tehát nem tudjuk irányítani az időpontot. Sok elszánt túrázónk, aki minden áron megakarta nézni az idei tiszavirágzást, már látja, hogy nem érdemes hezitálni, el kell indulni, még akkor is, ha időjárás alakulása kockázattal jár. Erre senki nem tud garanciát adni, de mi itt vagyunk és ami tőlünk telik, azt megtesszük Önökért! Azért a látványért tesszük, amit már mi nagyon sokszor láttunk, de minden évben azt szeretnénk, hogy a csoda az Önök tapasztalataiban is megjelenjék. Sokszor elmondtam a túravezetéseim során, hogy sok jó fényképet készítettek már a tiszavirágzásról, de azt a kamerát, amivel ezt az eseményt meg lehet örökíteni, még nem találták fel. Vagyis létezik, de nem készülék, hanem, nem más, mint maga az emberi agy. Mindenkinek magának kell megtapasztalni, látni, az emlékeiben rögzíteni. Ezek lesznek a legszebb felvételek.

Az idei rajzás összefoglalója:

Ilyet még nem tapasztaltunk eddigi vizsgálódásaink során, hogy május utolsó napjaiban már elinduljon egy gyér elővirágzás. Egy héten keresztül minden este láttam a jobb rajzó helyeken repülő kérészeket, mint le is írtam, nemcsak hímeket, hanem egyenlő számban nő ivarúakat is. A fővirágzáshoz közeledve semmi korábban tapasztalható előjel nem mutatott a főrajzás beindulására, 7-én csütörtökön kapott lendületet a dolog, amikor másnapra már ki is küldtük a meghívókat. 8.-án pénteken egy növekvő számú rovarnépesség jelent meg, 9.-én szombaton volt a rajzáscsúcs, de sajnos a napi rajzás 2/3-ánál egy hatalmas zápor szétverte a rajzást. 10-én vasárnap már csökkenő számú rovart láthattunk. (Ma (11.-én),  az előrajzás szintjére csökkent le a rovarok száma, vagyis a jobb rajzási helyeken 10-20-as csoportokban kiegyenlített számú hím/nő egyed repült.) Még néhány napig láthatunk néhány kóborló hímet. Elmondható, hogy a tiszavirágzás 2018-banbefejeződött a Tisza középső szakaszán. Az természet nagy előadásának vége. ( Egy évig függöny!)

 

Tisztelt Túrázóink!

Köszönjük Önöknek, hogy velünk voltak, érdeklődtek a világ egyik legszebb,  és sok megfejthetetlen titkot rejtegető természeti jelensége iránt.

Jöjjenek velünk jövőre is!

Tálas László túravezető

 

2018.06.09.

Második túranap…

 

Alig dolgozza fel az ember azt, amit első tiszavirágos nap látott, máris azon kell gondolkozni, hogy ma is lesz túra. Az éjszaka is rövid lett, mert, ahogy tettem fel a honlapra a tegnapi beszámolómat annyira összekavartam a rajta lévő dolgokat, hogy neki kellett fogni újra írni az egészet. Csak reggel tudtam befejezni. És volt benne egy nagy tanúság is: Gyorsan akartam lefeküdni és a beszámolómat nem egy külső szövegszerkesztőben állítottam össze, ha nem a honlapszerkesztőben. Aztán az is elszállt a semmibe. Szóval volt mit visszaállítani, de legalább újra gondoltam a lapom rendszerét és sokat tanultam. Mondjuk tegnap éppen nem hiányzott! A beszámolómat csak reggel írtam újra és tettem fel.

Ma reggel kicsit borongós, de eső nélkülinek indult. Már reggel nyolc körül lehetett hallani messziről, hogy Szent Péter gurgatja a hordókat, és közben villámokat szór. Szóval vihar közeledett. 10 körül eleredt az eső, de mintha dézsából öntötték volna. És a telefonjaim is kitartó, végeláthatatlan csörgésbe kezdtek. A legtöbben arról érdeklődtek, hogy milyen lesz az időjárás.  Ma lehet, hogy időjóslásból kellett volna inkább valami tanácsadó szolgálatot nyitnom, de inkább az időjárás portálokra irányítottam a figyelmet. Az eső szó szerint szakadt egészen délután egyig, akkor kezdett kibújni a napocska. ÉS az lett, mint szokott (utólag könnyű hasonlítgatni), ragyogó, de kicsit párás napsütés, néha azért elhomályosult az ég, de nem esett.

Négykor népes csapat gyűlt össze. Páran jelezték késni fognak, de nem késtek le semmit. Mire elkezdődött a virágzás mindenki tudta a rovarok életmódjának csínját-bínját. A virágzás közben nem kevesen mondták, mennyire fontos a túra előtti felvilágosító előadás. Hosszú évek tapasztalatából mi is nagyon jól tudjuk.

Ma egy kicsit korábban jelentek meg az első hímek. Már hat előtt lehetett őket látni a víz felett cikázni.  Aztán, mintha varázsütés érte volna a vizet, minden megelevenedett 20 perc alatt. A parti sáv ismert jó kérészes foltjain tömegesen összeálltak a tiszavirágok, vagyis a párzó rovarok. És a folyó közepén egyre nagyobb számban repülték kompenzációs repülésüket a nőegyedek. Már fél hét táján lehetett hallani, hogy gyorsan közeledő vihar tart felénk, bár sötét felhők fenyegették eltakarással a napot, de csak negyed nyolc körül szakadt ránk az ég.  A heves zápor szétverte a kérészek mai nászát.

A mai rajzás intenzitása a tegnapihoz volt hasonlatos, bár nem láthattuk végig, így csak félig-meddig csak következtetés lehet.  Az egyedek száma elérte a 20.000-et (egy látótérben).

Csak reménykedni tudok, hogy, aki akarta közelebbről is láthatta a csodát, és emlékeiben hazavihette a világ egyik legszebb természeti csodáját! Tán, az sem baj, hogy az „előadás” végére azért jól eláztunk!

 

Tálas László

  1. 06.07.

Erre számítottam..

 

Úgy látszik, hogy ebben az évben minden természeti elem siet egy kicsit a megszokotthoz képest. Kivéve a megfigyelőt, aki éppen kiszámolta a folyóra leérkezési időt.

Amikor leérkeztem már néhány hím cikázó kereső útját járta, de mire a tegnapi nagy zápor csónakomban maradt vizét kilapátoltam benépesült a parti zóna. A kikötő fölött egy a kikötő alatt két nagy foltban, már néhány fiúból álló „virág” is kialakult a rajzás csúcsa felé. Amikor ehhez az állapothoz érkezik az előrajzás, akkor szoktuk a meghívókat kézbesíteni. Most is ezt tesszük!

Nemsokára a nő ivarú egyedek is elkezdték kompenzációs repülésüket, és egyre sűrűsödő tömbbé váltak a folyó közepén.

A napi rajzáscsúcson megállapítható volt, hogy egyértelműen nőívarú túlsúly alakult ki. Látható többség repült a folyó közepén.

Az idei rajzásra jellemző, hogy viszonylag későn kezdődik el, este hatóra, negyed hét táján, és nyolc óra, fél kilenc tájáig tart.

Tehát, itt ezen a fórumon hirdetjük meg a Tiszavirág túráinkat

  1. 06. 08.-.án pénteken d.u. 16 órakor

2018.06.  09-én szombaton d.u. 16. órakor

  1. 06. 10.-én vasárnap d.u. 16 órakor

A gyülekező a Tiszakürti Arborétumban lesz, ahol előadást hallgathatnak meg a tiszavirágok életéről, majd gyalogtúra a Tiszainokai kikötőbe (2,5 km) . A tiszavirágzás megtekintése után szalonnasütés, borkóstolás, az élmények megbeszélése.

Kérem Önöket, hogy természetbeni túrához készüljenek! Az elmúlt napok esős időjárása miatt praktikus, esőkabátot, sár- és vízálló lábbelit hozni.

Továbbá szeretném felhívni a figyelmüket, hogy a Tisza árterén (hagyományosan) az idén elég nagy szúnyoginvázió van, számuk átmenetileg az utóbbi két hétben csökkent, de számítani kell rájuk.( egyéni védekezés ajánlott)

Fokozott figyelmet kérek mindenkitől a túrára hozott gyermekekre. A nemrég levonult áradás után, és a csapadékos idő miatt a part talaja csúszós. Kérem, hogy mindenképpen biztonságos távolságra közelítsék meg a folyót.

A regisztráltak email értesítést kapnak, de időnként a szolgáltatók rendszerhibáiból eredően, üres, illetve címre nem postázott levelek jönnek létre. Igyekezzük ezeket a hibákat kiküszöbölni, de a rövid idő miatt alig vannak lehetőségeink.

Kérem Önöket, hogy ha tehetik használják tájékozódásra a www.tiszaviragzas.hu honlapunkat, vagy írjanak a  tiszaviragzas@tiszaviragzas.hu címre.

 

2018.06.06.

Valami elkezdődött

Ma egyéb elfoglaltságom miatt nem tudtam a csónakommal kimenni a vízre, de nem tudtam volna nyugodtan aludni, ha nem megyek le a kikötőbe, legalább egy állapot felvétel erejéig. Már a kikötő felé vezető úton felhívott a kollégám, hogy Csongrádnál erőteljes előrajzás látható. Ma délelőtt a fahíd felé jártam és az ott dolgozókat kérdeztem a tegnap estéről. Azt mondták, hogy alig pár állatot láttak repülni. Mára szépen felfejlődött az állomány.

Itt Inokán is szépen repültek, és az elmúlt napok becslési eljárását át kellett váltani a rég megszokott egy látótérben látható egyedek számának becslésére. Ennek eredménye: kb. 50-100 egyed egy látótérben. Ez már előrajzásnak tekinthető!

Úgy gondolom, hogy a holnapi nap fog eldőlni, melyik napokra hirdetjük meg a túrákat. Holnap meglátjuk!

Ha valaki úgy gondolja, hogy megelégszik az előrajzás látványával is, vagy csak most van ideje az meghirdetett túráinkon kívül is találkozhat velem a Tiszainokai Hajókikötőben. Este 18 órakor szoktam indulni.

Tálas László

 

2018.06.05.

Egy szebb nap!

 

Rohanva érkeztem haza, hogy a szokásos, este hat órás indulásomat le ne késsem. Csónakomba többen is elférünk, telefonon bejelentkezettekre vártam kicsit, de nem jöttek időre. Vízre szálltunk. A délutáni viharok, némi eső után megcsendesült a világ, újra kisimult a víz. Napok óta próbálom a csónakmotorom szorgos brummogását kitörölni a képből, mert úgy lenne ideális a kép, de felfelé a folyón motor nélkül nem megy.  Korábbi években, megfigyeléshez használatos kenumban ülve, ez nem volt probléma. Ez az idilli kép jutott ma délután is eszembe, és néha le-le csendesítettem a motort, és a halk zümmögésben a két part tükröződő meseországán suhantunk kedvenc helyeim felé. Minden várakozással kezdődik. Háromnegyed hétig kellett várni az első kérészre, aztán hirtelen lett még vagy 8-10 hím. Körbe cikázva csónakomat. Ma sem volt másként, mint tegnap. Egyre több helyen jelentek meg a barázdabillegetők. A megjelent 8-10 egyedet pillanatok alatt lenullázták. Érdemes rájuk figyelni, hol vannak többen, mert ők sokkal jobban tudják, hol vannak a jó virágos helyek.  Egy helyen nem sok egyedet láttam, de a bejárt 6 fkm kétharmadán folyamatosan találkoztam repülő példányokkal. Először csak hímekkel, aztán félnyolc táján már közel azonos számban repültek a nőegyedek is. Jó jel, hogy a sirályok is szaporodnak. Ma estére már nyolcan ritkították a lebukóban lévő nap fényében a kérészeket.

Értékelésemben még kénytelen vagyok eltérni az általam régen használt egy látótérben látható egyedek becslésétől, így az összes általam látott egyedet becsülöm meg csak.

Ezen az estén 50 körüli egyeddel találkoztam. Ez azoknak, akik még nem láttak soha kifejlett kérészt, élményt jelenthet, de türelmesen várjunk. Ebben az évben is lesz tiszavirágzás!

2018.06.04.

11 év után is kétségek

 

Sokan tán azt gondolnák, hogy ahogyan a tapasztalatok évről évre gyűlnek, egyre könnyebben lehet bármiféle következtetést levonni. Hát ez a Tiszavirágzás vonatkozásában biztosan nem jön be. Minden év olyan, minta mindent újrakezdenénk. Június első napjaiban feltöltődünk várakozással. A várakozás alapja szinte mindig az a legnagyobb, a legszebb tiszavirágzás élménye, amit eddig átélhettem. Persze, az is benne van, hogy szeretné az ember, a legnagyobbat, a legszebbet láttatni Önökkel, ha már eljönnek hozzánk.

A sok éves tapasztalatnak csak annyi a hozadéka, hogy letisztult bennünk valami. Várunk, de óvatosan, tán már túlzó illúziók nélkül. De az ember csak ember marad, és tapasztalatok ellenére mindig várja a csodát. Az új csodát, mi feldob, szívet-lelket melenget, bármikor, akár még télen is a kandalló pattogó tüze mellett, vagy bárhol a világon, ahol jártunk és összehasonlítgatjuk élményeinket. Az is melegítheti szívünket, hogy ez nagy színjáték a miénk, a legmagyarabb folyó páratlan világcsodája.

Mai tapasztalatok

 

Hát, erre a csodára még várni kell. Ma a szokásosan az esti hat órai indulással vágtam neki a felfedező útvonalamnak. Irány a kécskei szabadstrand. Ma szélmentes volt az idő, a víztükröt, minta kifeszítették volna. Csak nyár és fűz fajok vattaszerű pöszmetben úszó termésével volt borított a vízfelszín. És néha PET palack, csontis doboz, sörös doboz. Érthetetlen, mikor lehozzák a folyópartra jóval nehezebb. Miután tartalmától megszabadította őket gazdájuk, úgy ránehezedik, az a pár dekás csomagolóanyag, hogy nem tudja elvonszolni a szervezett szemétszállítás rendszerbe állított kukáihoz. Érthetetlen.

Szóval a mindennapi felháborodásom után félretéve a duzzogásomat, a vizet, kedvenc rovarjaimat kémleltem inkább. Induláskor rögtön, a kikötő fölött egy hímpéldány 30 méteren át versenyzett a motoros csónakommal, aztán játszi könnyedséggel, vesztére irányt váltott. Az ágakról leselkedő barázdabillegető, két- három bucskázó szárnycsapása után, a csőrében kötött ki. Aztán három kilométerig nem történt semmi. Egyetlen egy darabot nem láttam. A 281-es folyam km-nél pár nőstény egyed szédelgett egyedül. Hímekkel csak pár száz méterrel feljebb találkoztam. Egészen a strandig (284-285 között), nagyon elszórtan jelentek meg.

Összefoglalva: Ma összesen ezen a távon 30 körüli egyeddel találkozhattunk. Az eltelt pár megfigyelési nap alatt csak azt jelzik, hogy mi tiszavirágok itt vagyunk, várjatok bennünket.

 

2018.06.03.

Harmadik megfigyelési napom

 

Tegnap (június 02. szombaton) egyéb elfoglaltságom miatt nem tudtam lemenni a Tiszára, szokásos 4-5 km-es bejárásomat megtenni. A kikötőben dolgozó Misi küldött sms-t, hogy már a kikötő környékén is láttak pár repülő kérészt.

Ma vasárnap este 6 óra után indultam el, és a célként a 282 fkm –t gondoltam ki. A kb. egy órával korábbi eső miatt egy kicsit visszahűlt a léghőmérséklet, és a szél is feltámadt, ami enyhébb fodrozódáson kívül nem okozott mást a vízen. A korábbi napokban élénkebb kérész jelenlét volt tapasztalható. Az eddig legnépesebb helyeken is alig láttam példányt. Összesen 7-8 repülő hím lett a mai este eredménye.

Azt írtam korábban, hogy semmiféle hipotézist nem állítok fel a tiszavirágzással kapcsolatosan, és egy ilyen megfigyeléssel töltött este után, mégis megmozdul az ember fejében pár dolog. Keresném az összefüggéseket, de szinte azonnal az összes idáig „összekapalált” hipotézisek sikertelensége jut az eszembe. Az emberi kíváncsiság mégis felülkerekedik, és faggatnánk az előlünk (egyenlőre) elzárt területeket. A kérészek féltett élettitkára még mindig nincs magyarázat. Nekünk nincs más, mint a természet alázatos szemlélőjeként kivárjuk a sorunkat.

2018.06.01.

Második nap a Tiszán

 

A tegnapi nap a koraisága miatt volt meglepetés. Bár, nyilván ennyiéves megfigyelési tapasztalat után nagy meglepetések nem érhetik az embert. Mégis, mint ahogyan korábban is írtam évről évre, más és más megfigyelési tapasztalat érhet. Egyik év sem olyan, mint a másik! Ezért aztán a tiszavirágzásról korábban elméleteket felállító gyakorlattal fel kellett hagyni.

Ma kicsit korábban indultam a szokásos útvonalamra. Induláskor a tiszainokai kikőtő (278 fkm) felett 2-300 méterrel egyetlen egy hímmel találkoztam. Magányosan suhant a víz felett kereső repülésével, farok sertéjével le-letámaszkodva a Tisza jellemző halvány zöld vizére. Már tegnap észre vettük, hogy a 282 fkm környékén egy kicsivel nagyobb az aktivitás. Ez ma is így volt!

A mai napról megállapítható, hogy az egész bejárt 6 fkm-es szakaszon szinte mindenütt érzékelhető volt a tiszavirágok jelenléte, de a 10-es nagyságrendet sem közelítették meg. Leginkább hímek mozogtak, a nőstény egyedek megjelenése csak fél nyolc után történt meg, de csak néhány egyedet lehetett látni. A tegnapi megjelenésük számban többnek volt érzékelhető.

Ezekből a látott jelekből csak az elővirágzás kezdetére lehet következtetni. A rovarok megjelenésében számbeli növekedése nem történt. Folytatódik az elővirágzás! A víz hőmérséklete szinte az egész Közép-Tiszán 22 és 24 C között van. Ez a virágzáskor szokásos vízhőmérsékletnek felel meg.

Továbbra is megnyugtató lenne, ha a tőlünk délebbi folyószakaszokról is kapnánk tiszavirág híreket.

 

Tálas László

túravezető

2018.05.31.

Első megfigyeléssel töltött este

 

Tegnap este jöttek az első hírek a Bodrogról, a Körösről, hogy láttak tiszavirágot a folyókon horgászó emberek. Eddigi észleléseink azt mutatták, hogy ezek a folyók sokkal kisebbek, hamarabb melegszenek, és így a virágzás is hamarabb indul meg rajtuk minden év júniusában. Ez az év úgy látszik különlegesen korai lesz, mert az eddig megfigyelt virágzásokhoz képest, a mostani jelek még eddig nem tapasztalt koraiságot mutatnak.

Soha nem szoktam elkezdeni a megfigyeléseimet június elseje előtt, mert eddig még soha nem kellett hamarabb lemenni a folyóra. Ha lementem is csak a természet nyugalmát figyelhettem meg, és semmi mást. A kérészek mindig megvárakoztattak, vagy mutattak valamit és aztán eltűntek, hogy viharként újra feltűnve heves rajzásba kezdjenek.

Ma az első napomon, május utolsó napján vízre kellett mennem, mert tegnap este egy horgász, aki pergetni ment naplemente előtt, elmondta, hogy látott három hím egyedet repülni. Nem lehet, az ilyen információra legyinteni, mert meg kell az igazságtartalmát vizsgálni. Hát, ez kezdődött el a mai este.

Új megfigyelési lehetőséggel bővült az eszköztáram, egy 6 LE Honda motoros kis csónakkal. Ennek köszönhetően a megfigyeléseim határai is kibővültek a kikötői ponton 5 km-es körzetére. Fél hétre volt minden a csónakban. Induláskor teljesen csendes volt a víz. Felfelé indultam el. Egy kilométer után megpillantottuk az első hím egyedet, és a 14. után már nő egyedeket is láttunk repülni. A megtett 4-5 km alatt összesen 50-60 repülő egyedet láttunk. Repülésben hozzájuk csatlakozott egy sirály is, aki szépen ritkította őket.

Kecsegtető előjelek az első napon. Csak az nyugtalanít, hogy a tőlünk délebbre fekvő virágos helyekről még semmi infó nem érkezett. Meglátjuk, mit hoz a holnap. Holnap este újra vízre visz a kíváncsiság és a tudat, hogy másokkal is szeretném megláttatni a Tisza tán legnagyobb csodáját.

Tálas László

túravezető Tiszakürt-Tiszainoka