Tiszavirágzás 2017 (Összefoglaló)

Amikor az összefoglalókat írom,  általában már eltelik egy-két hét a történések után. Kell egy kis idő, hogy a realitások talaján maradhasson az ember. Ebben az évben akár az utolsó napi túránk után is neki láthattam volna az összegzésnek. Ha nem lennék elkötelezett a  tiszavirágzás  ügyében, akkor azt mondhatnám, hogy túl vagyunk rajta, semmi különös. Megvolt az esemény és kész! Az elkötelezettség viszont arra int, hogy ne csak a nagyon látványos évekre figyeljünk, hanem azokra is, amikor nem történnek kiugróan nagy dolgok. A június eleje, majdnem két évtizede már, nálam mindig a tiszavirágzás jegyében telik el. Eleinte csak saját kedvtelés miatt figyelgettem a rajzás menetét, de 12 éve már kifejezetten közösségi célokat is figyelve vonulok szinte minden este a Tisza-partra. A több éves tapasztalat óvatosságra int, mert volt már év, amikor már június 7-én elkezdődött a virágzás.
Ebben az évben az első megfigyelő napom, az 2 -án volt, utána, minden este a vízhez vitt a kíváncsiság. Eleinte csak gyalogosan, nyakamba akasztott távcsővel kémleltem a vizet a Tiszainokai révlejárójából, de a későbbi napokban már a kenum is használatos volt. De ez máskor is így szokott lenni. Vannak jelek, amik jelzik, hogy a rajzás ideje közeleg, amire figyelni kell. A legkorábbi jel a barázdabillegető jelenléte. A vízparti füzek ágain foglal magának helyet, és jellegzetes repülésével azonnal felhívja magára a figyelmet. Ha megjelenik egy-egy korán megjelenő hím tiszavirág, azonnal  és biztonsággal a begyében köt ki. Aztán, ahogy telnek a napok már több madár is megjelenik a terített asztalnál. A leggyakoribbak a sirályok. Egész évben csak keveset látni  itt a Tiszán, de ilyenkor akár 100 is lehet a szám.
Az első észlelésem június 13-án kedden volt, kenuzás közben tízes nagyságrendű mennyiségben számoltam,  javarészben hím egyedeket. Már akkor is feltűnt, hogy úgy fél nyolc tájon, pár nőstény is repülni kezdett. Általában ez nem így szokott lenni, az első napokban eddig, csak hímeket látunk.  Szerdai nap  egy nagyon jó előrajzásnak mondható, számukat becsülve max. 10 ezres repülést lehetett regisztrálni.  Ekkor döntöttük el, hogy 16.-a péntek lesz az első túranapunk, és megírtam a hozzá való meghívót is Önöknek. Csütörtökön, egy kicsit növekedett  a tiszavirágok száma, úgy több tízezres nagyságrendet érhette el.
És az első túranap ideje is eljött. Mindig izgalom számunkra is mi fog történni. Vajon jól adtuk-e meg Önöknek a  hívójelet?  Nem voltunk sokan, de akik ezt az időpontot választották, nem döntöttek rosszul. A napi csúcs elérte a százezres nagyságot. Meglepetés, azért ért bennünket, már 16 óra tájékán sötét, eső nélküli felhők jöttek fölénk. Szokás szerint, nem siettettem a túra elindulását, mert az a tapasztalatom, hogy fél hatnál előbb nem fog elindulni. Mire öt körül leértünk, már javában folyt a nagy előadás. Azt meg lehetett állapítani a napi rajzás vége felé, hogy  láthatóan több nőegyed repül,mint hím. Az est hűvös hideg széllel végződött, jólesően húzódtunk a szalonnasütéshez gyújtott tüzekhez.
A hűvös, szeles idő szombaton is folytatódott. A túrázni vágyók száma jelentékenyen megnőtt. Ötször többen voltunk, mint tegnap. „Tanulva” az előző napból, korábban indítottuk a túránkat, de már nem volt borult az ég, és a kezdet is a rendes kerékvágásba zökkent vissza.  A szél a nagy fákat tépte, de  az is érdekes volt, hogy a víz felszínén szinte csak fodrozódás okozott. Bár, már többször megfogadtam, hogy hipotézisekbe nem bocsátkozom a tiszavirágzás kapcsán, mégis most, tán a drasztikus lehűlésnek köszönhetően a rajzás intenzitása is visszaesett. Becslésem szerint a tízezres nagyságrend alatt volt a repülő egyedek száma.
Egy ilyen nap után, egy újabb dilemma merül fel. Vajon holnap kevesebb tiszavirág  lesz-e, vagy több?  Ennyi volt az idei évre, vagy lesz még folytatás? Ezt soha nem lehet tudni előre.
A vasárnapi túránkra is sokan eljöttek. Igaz hogy, az esőfelhők környékeztek bennünket, mégis szép napos időt kaptunk. Már nem sietettem a csapatot le a kikötőbe, időben hat óra tájon elindult a rajzás. Nem érte el a pénteki rajzás nagyságát, de a becslés szerint, jó indulattal érhette el a százezres nagyságrendet, inkább erős több tízezresnek lehetne nevezni.
Az este zártával az emberben élő optimizmus felcsillantott némi reményt. Ennyivel nem mehetett le az idei tiszavirágzás, ennél mi már szebbeket is megéltünk. Talán hétfőn lehet egy „saját használatra alkalmas túra nélküli napunk.
Őr kollégámmal és egy bejelentkezett forgatócsoporttal, nagy reményekkel tettünk meg felfelé  vagy 8 km-t, de csak a reményeink maradtak( a jövő évi találkozásig). !  Összevetve az idáig tapasztalt rajzásokkal a közepes szintet éppen csak megütötte a megjelenő egyedek száma.
A  hétfői nappal(június 19) a 2017-es tiszavirágzás a Tiszakürt-Tiszainokai Tisza-szakaszon véget ért.
Köszönet a Teremtőnek, hogy ezt a titokzatos eseményt megteremtette, és azért is, hogy alázatos szemlélőként  részesei lehettünk ezen a természeti csodának!
Tálas László

2017.06.30.

 

 

Megérkeztek! Mindig latolgatunk, találgatunk, hogy ugyan holnap mennyi tiszavirág lesz. Jó pozitívan csalódni! Jó érzéssel tölti el az embert, ha bejön az, amiben reménykedik. Ma a szokásos rendben háromnegyed hatkor érkeztünk le a folyópartra. A kikötő tág szájú sója-teréről elénk tárul a halkan suhanó folyó. A lemenő nap sugaraiban már látható volt jó pár darab vedleni kirepülő hím, és a víz felszínen egyre szaporodtak a párjukat cikázva kereső hosszú villás farkú kifejlett hím példányok. Ma kenuval szálltunk vízre. jelentőset apadt a víz, legalább 60-70 cm-t. Úgy látszik, az esti beszámolóimat egyre többen olvassák, mert legalább húszan még a túra meghirdetése előtt is várták a tiszavirágzás csodáját. Máskor is lehettek már itt, mert a kitisztított ösvényeinket ismerve közvetlen a közelről a partról figyelhették a virágokat. Néhányan a kenumról is megpillanthatták, tán életükben először a tiszavirágzást. Abban reménykedem, hogy egyre több ember lelkét érinti meg ez a világra szóló páratlan csoda. Fél hét táján érte el a hímek száma a csúcsot. Becslésem szerint több ezres, esetleg tízezer példány mozoghatott egy látótérben. A nő ivarú példányok kicsit mindig késnek, de meglátásom szerint a hím/ nő ivarú egyedek számában kiegyenlített volt a mai nap. Jó előjelek voltak ezek holnapra! Holnap indul az első túra. Máról már tudjuk mi történt, de jönnek a holnap reményei, várakozásai. Találkozunk holnap 16 órakor! Tálas László 2017.06.15.

Kedves Tiszavirágzásra Regisztrált Barátunk!

Örömmel vettük visszajelzését, hogy részt szeretne venni az idei tiszavirágzásra szervezett programunkon.
Az idő lassan közelít a virágzás megszokott időpontjához, ez előző leveleimből is kiderült már. Most kicsit magas a vízállás, de kellemes hőmérsékletű a víz, és  bár záporok zivatarok előfordulnak, kellemes nyári meleg idő van. Szinte minden feltétel adott, csak a kérészek kellenek a természet egyedülálló és csodálatos jelenségéhez.

Mi minden igyekezetükkel azon vagyunk, hogy a legoptimálisabb időpontot válasszuk Önöknek, hogy minél többet tudjanak látni ebből a jelenségből, azonban felhívnám a figyelmüket, hogy mi is és Önök is csak békés és alázatos szemlélők lehetünk ebben az előadásban. Az események lefolyására semmilyen befolyással nem tudunk lenni. Úgy gondoljuk eddigi tapasztalatunk alapján, hogy 3 nap fog a rendelkezésünkre állni és erre a három napra hirdetjük meg felfedező rendezvényünket:

2017. június 16. péntek, június 17. szombat, június 18. vasárnap

Várható program:

16 órakor:        Gyülekező a Tiszakürti Arborétum fogadóépületénél. Lehet előbb is érkezni, és sétálni egy kicsit ebben a szép alföldi növénygyüjteményben        .

16.20 –kor:      Egy kis ismertető magáról a tiszavirágról. Képek a tavalyi rajzásról

16.40-kor:       2 km-es séta a Tisza gátján a Tiszainokai hajókikötőbe, ahol az előre kitisztított utakon lehet közelebb jutni a fotózásra és megfigyelésre is alkalmas partszakaszra.
20.00 után:      Sötétedés előtt indulás vissza az arborétumba. Nyílt tűznél szalonnasütés, beszélgetés, Tiszazugi borkortyolgatás.
Regisztráció díja

 1500 Ft felnőtteknek, gyerekeknek   1000 Ft(10-16 éves korig), mely tartalmazza a programon való részt vételt, és az arborétumi belépőt.

Az előzetes felkészüléshez szeretnék néhány tanácsot adni: Először is, felhívom a figyelmüket, hogy a rendezvény a természet körülményei között zajlik. Ajánlatos megfelelő öltözéket viselni, lehetőleg könnyű ruházatot, terepen is használható cipőt, mert az is előfordulhat, hogy sárral is találkozunk. Érdemes készülni egy kicsire összehajtható esőkabáttal, ami akár egy zsebben is elfér. Általában elég meleg szokott lenni, és egy kis vizet hozzanak magukkal. Tapasztalatunk szerint szúnyog alig van, de az érzékenyebb embereknek
javasolt az egyénileg való riasztó használat.
A regisztrációkból az derült ki, hogy gyerek résztvevők is lesznek. Felhívom mindenki figyelmét, hogy a résztvevő gyerekekre különös figyelemmel legyenek, de egymás testi épségére is vigyázzanak.
Köszönettel:

Tálas László

2017.06.15.

A csoda érkezik! Ma szokás szerint 6-kor szálltunk vízre, már az előjelek jók voltak, mert láttunk pár kérészt a sirályok csőrébe repülni. A szokásos sirálycsapat bővülni látszik, mert vagy 20-an nagy sebességgel pásztázták az előttünk lévő 2 km-es egyenes Tisza szakaszt. Főleg hímek keresték párjukat. Előző években elővirágzás elején nem tapasztaltam, hogy a nő ivarúak is repülnek. Ma ez is megdőlt ez a hipotézis! Nem nagy mennyiségben, de már a repülő hímekhez arányos számban jelen voltak. Becslésem szerint, úgy a 10-20-as nagyságrendet érte el a mai nászrepülés. És érkeznek a hírek délről. Szegedet már a hétvégén elhagyta a virágzás csúcsa, és ma Mindszentről érkezett hír, hogy beindult a virágzás. Egyre feljebb húzódik. Még holnap egy alapos „megfigyelő járőrözés” és szerintem megtudjuk mondani mikor lesz a túránk időpontja. Abban reménykedünk, hogy a hétvége mindenképpen benne lesz az ajánlatunkban. Azért, már lehet készülődni, de a részletes túra kiírás még nem, talán a napokban lehet kiadni. Minden a holnaptól függ!
Tálas László
2017.06.13.

Egész délelőttöt a Tiszainokai kikötőben töltöttük. Rendbe tettük a szokásos megfigyelő helyeinket, még egyel többet is mint idáig volt. Aztán este 6-kor újra lenn a vízen, kenuval, kb egy órán át. Semmit nem láttam, egyetlen egy kérész nem volt. Egyről mesélt a kolléganőm, meg a kikötőkezelő. Délelőtt óta egy métert áradt a folyó. Írtam már korábban, hogy feladtam a teóriák gyártását, de most lehetséges, hogy a felgyorsult víz, meg, hogy lehűlt egy kicsit.... na hagyjuk! Szóval ma este is csak annyi maradt, hogy várjuk meg a holnapot, talán már láthatunk valami kis előjelet.
És még egy reménysugár azért adódik ebből a nagy kérészcsöndből: egyre a hétvége felé tolódik a látványosság, ezért talán egyre többen meg tudják nézni a nagy előadást!

2017.junius 12.

Várakozás a csodára!

Amikor tudja az ember, hogy bármelyik este elindulhat a tiszavirágzás, kicsit türelmetlenül kémleli a vizet. Tőlünk délebbről jönnek a hírek és itt nálunk még semmi nem történik. Pedig tudjuk, hogy lesz!
Ma egy kicsit később mentem le a vízhez, a kolléganőm már 6-kor ott volt. Orosházán voltam, de a csongrádi fahíd felé vettem az irányt. Előtte Szentesnél is figyeltem a vizet. Semmi. A fahídnál megállított a felhajtást engedélyező lámpa és közben kikérdeztem a pontonhíd egyik kezelőjét: Látot-e már az idén tiszavirágot? Nem volt a válasz! Többen várták ott is a csodát, de csak a vízen csillogó effektekre kattanhattak a fényképezőgépek.
Aztán amikor hazaérkeztem, azonnal le a vízhez. Hét óra múlt pár perccel. Egy pár mondat az ott várakozókkal, és helyzetjelentés a kolléganőmtől, aztán távcsővel pásztázni a vizet. A helyzetjelentés szerint pár hímet láttak, mielőtt odaérkeztem. Én is párat láttam, de igyekezni kellett felfedezni a röptüket, mert a villámgyorsan járőröző sirályok pillanatok alatt összeszedték őket. Eddig a barázdabillegetők is másfelé lehettek, de most már párszor megmutatták magukat, hogy elfoglalták leshelyeiket.
Tudjuk! Valami készülődik! Mára csak a remény maradt, holnap többet láthatunk!

Olvassa azonnal a tiszavirág híreinket Facebook oldalunkon. Keresse a Tisza Virág lapunkat! Nyomjon lájkot és kövessen bennünket!

Kis András Eventus Kenu Klub képviselője értesített bennünket, hogy 50 főre hoz kenukat, amikkel a virágzás alatt 8 km-t lehet megtenni  Nagyrév - Tiszainoka között(2500 Ft/fő). A keret még nem telt be: Jelentkezni lehet a kenuklub@gmail.com címen

Tiszakürt,2017.06.11.

Az idén is lesz tiszavirágzás!

Jönnek a hírek innen és onnan, megkezdődött!

Hát, már két este lenn voltam a Tiszán, a legjobb, évtizedek óta „bejáratott” helyeinken. A máshonnan jövő hírekre a mi virágaink nem hallgatnak. Kiváló távcsövem már szinte a szememre nőtt. Amikor szabadszemre váltottam, rögtön látni véltem egy éppen a vízből felbukkanó, a levegőben furcsán kacsázó hímet. De a lencsék segítenek kijózanítóan igaz képet alkotni. Csak szitakötő! A várakozás, a csodavárás napjai ezek a napok! És ebben a várakozásban képes az ember agya, ha csak egy pillanatra is azt látni, amit látni szeretne.
Azért az eddigi túrák megfigyelései alatt belénk ívódott a 2007-es évi, tán soha nem feledjük el a tíz évvel ezelőtti virágzást.  Belénk ivódott, hogy ilyen is lehet! Az akkori aktuális teória szerint a valószínűsíthető elővirágzás kezdet június 10 előtt semmiképpen nem következik be. Lazára vettem a dolgot, és 7-én délután lementem horgászni. Ott is lehet megfigyelni, gondoltam én. Úgy fél hat táján a ragyogó napsütésben elkezdődött, szinte minden előjel nélkül. Azóta több teória dőlt meg, nincsenek sablonok, csak a megfigyelés tényei!
Persze, a többi év is tartogatott meglepetéseket, szinte egyik tiszavirágzás sem volt olyan, mint az előző évi.
Az idei milyen lesz? Kivárjuk!
És Önökkel fogjuk csodálni a rajzás legszebb pillanatait!

Amíg nem történik semmi a beszámolóimat két naponta, ha megjelenik az első hírnök, minden este megírom mi is történt azon az estén. Aztán találkozunk!

Tálas László

2017.06.08.

Tisztelt Tiszavirágzásra Várók!

Szeretném értesíteni, hogy kényszerű szerverváltás után egy új szerveren helyreállítjuk a régi megszokott regisztrációs/értesítési felületeinket. (www.tiszaviragzas.hu)
Elnézést kérünk azoktól, akik az utóbbi pár hónap alatt kerestek bennünket, és nem találtak semmit a korábbi elérhetőségeken. A megszokott felületeken kívül már Facebook-on is elérhetők vagyunk (https://www.facebook.com/profile.php?id=100015608951491&fref=ts ), ahol szokásos részletes bejegyzéseinket, azon a napon készült felvételeinket, az észlelés után egy-két órával később olvashatják/megnézhetik. Megírhatják véleményüket, közzétehetik hozzászólásaikat, legkedvesebb felvételeiket feltölthetik. Jelölje ismerősnek a tiszavirágzás oldalát a FB-on! Megosztással, Követéssel segítsen népszerűsíteni ezt a csodát, hogy mások is láthassák!

Üdvözlettel: Tálas László

2017. május 9.

Powered by AcyMailing

 

 

 

 


 

  

  
 
 

 
GALÉRIA